Säga Vad? “Tillvänjning”

“Säga Vad?” är en återkommande serie som vi definierar vetenskapliga termer och förklara deras betydelse.

Tonåringar vanligtvis tar fler risker än personer i andra åldersgrupper. Detta kan vara en bra sak. Tonåringar ” hjärnor utvecklas snabbt, och som vill prova nya saker kan vara friska. Fel typ av risktagande, även om, såsom droger eller körning medan distraherad, kan vara skadliga. Plus, mer ofta tonåringar ta risker, desto större chans att de kommer inte att kunna känna igen en riskfylld situation senare. Det kan leda till problem.

Komma används för att det

Denna process är en form av “tillvänjning.” Du kan vänja sig vid något i din omgivning när du upplever det ofta eller kontinuerligt. Till exempel, när du anger en plats där bakgrundsmusik som spelas upp, du märker att musiken i början, men om du stannar där ett tag, du kommer antagligen inte att märka det längre.

Tillvänjning kan även ansöka om att tankar och impulser. Det är där risk kommer in i bilden. NIDA är 2017 tredje plats Missbruk Science Award-vinnare, Kashfia Rahman, testat många komponenter av riskfyllda beteenden i tonåren, hon fann att mer riskfyllt val som en tonåring gör, desto mindre medvetna de blir om riskerna.

Makt kamrater

Om vi kan förstå de processer i hjärnan som gör att tonåringar ta obetänksamma risker, i första hand, kanske vi kan stoppa denna farliga utveckling. Forskare har upptäckt att förändringar i den tonåring hjärnan orsaka tonåringar att fokusera på godkännande av kamrater och som ingår i kollegiala verksamheter. Till exempel, när forskarna frågar tonåringar om varför de fick hålla på med droger, många av dem säga, “för att passa in i.” Forskare är att hitta andra orsaker också.

Summan av kardemumman är: ju större risker du tar, desto mer sannolikt är det att du tar mer riskfyllda risker. Sakta ner, utvärdera dina val, och tänka efter noga innan du agerar.

This entry was posted in Säga Vad? "Tillvänjning". Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.